Before & After in Great Falls: Kitchen & Mudroom Reveal

rsz_maria-causey-interior-design-dc-great-falls-redesign-project.png

You may have seen this project’s photos gracing our new homepage, but today I’m excited to tell you how we brought it to life.

Before we got our hands on this stunning property near Great Falls, our clients described their home as dark, dreary, impractical and too traditional. (I think you’ll agree when you see the Before photos…)

They wanted a more open and spacious layout. They dreamed of a walk-in pantry that would suit their everyday needs and make winter trips to the grocery store nonessential. Overall, they wanted better lighting and a clean, contemporary look.

I’m happy to report that we nailed it. ;) Let’s take a look…

Before & After: A Bright, Spacious Kitchen

When creating a light but cheery kitchen, the trick is color and contrast!

Before: Kitchen

Before: Kitchen

After: Kitchen

After: Kitchen

Contrasting cabinetry and counters keep the space interesting, as does the custom wood & metal hood — a great focal point. We also took our clients’ love of neutrals and punched it up with their favorite hues: orange and green.

Before: Kitchen

Before: Kitchen

Before: Kitchen

Before: Kitchen

The knee wall between the main kitchen and the morning room (right side) was removed to open up the space. This lets in more natural light and creates a feeling of openness.

rsz_maria-causey-interior-design-dc-great-falls-redesign-project-kitchen-stairs.jpg
rsz_maria-causey-interior-design-dc-great-falls-redesign-project-after-kitchen-stairs.jpg

Spacious. Plenty of storage. Lots of beautiful seating. And...

rsz_maria-causey-interior-design-dc-great-falls-redesign-project-after-pantry.jpg

A walk-in pantry! To add the pantry, we reconfigured the floor plan, borrowing space from the mudroom. We took just enough for the pantry without making the mudroom feel cramped.

rsz_maria-causey-interior-design-dc-great-falls-redesign-project-after-corner-drawers.jpg
rsz_maria-causey-interior-design-dc-great-falls-redesign-project-after-drawers.jpg
rsz_maria-causey-interior-design-dc-great-falls-redesign-project-after-farmhouse-sink.jpg

A few more beautiful details from the kitchen: fabulous drawers (that corner space can be tricky) and a deep farmhouse sink. The stuff of functional kitchen dreams.

Before & After: Breakfast Nook with Show-Stopping Banquette

Our clients longed for more seating everywhere in the home, but they especially wanted to transform their dark, dated morning room into a lively and inviting breakfast nook!

Before: Morning Room

Before: Morning Room

After: Breakfast Nook

After: Breakfast Nook

It might be difficult to see in the photos, but none of the walls have the exact same size or angle! Floor-to-ceiling drapery panels and a custom-designed rug conceal the room’s odd slants and emphasize height, making this “nook” feel all the more elegant and grand.

Before: Morning Room

Before: Morning Room

After: Breakfast Nook

After: Breakfast Nook

Our clients love watching TV in the kitchen, so we knew a custom banquette would be perfect for dining and relaxing in the space. We opted for a freestanding design (versus built-in) to accommodate those gorgeous floor-to-ceiling windows. Who would want to block that view??

rsz_maria-causey-interior-design-dc-great-falls-redesign-project-nook-pillows.jpg
rsz_maria-causey-interior-design-dc-great-falls-redesign-project-pattern-orange-green.jpg

Another look at how we incorporated our clients’ favorite colors, orange and green. They bring in an undeniably fresh and sophisticated vibe.

Before & After: Mudroom Magic

No one expects to walk into a mudroom and oooh with delight, but we’re willing to bet our clients’ future guests will…

Before: Mudroom

Before: Mudroom

After: Mudroom

After: Mudroom

We reconfigured the shape of the mudroom (to make room for the pantry), but we kept quite a bit of its overall size. Meanwhile, the light walls and built-in shelving & seating help it feel even more spacious.

Before: Mudroom

Before: Mudroom

rsz_maria-causey-interior-design-dc-great-falls-redesign-project-after-laundry.jpg

The light walls and flooring keeps the space feeling bright and energizing. Vertically installed shiplap help keep depth and height in the space, too. Laundry day blues are now a thing of the past!

Check back in with us next month, as we’ll be sharing the second part of this project: 4 stunning bathroom reveals.

See you then,
Maria